fredag 27. februar 2009

Min frihetsforkjemper = Din fiende

Linjen mellom det å betegne noen som terrorist eller frihetsforkjemper er bittersøt. Har en gruppe motstridende interesser med den staten, som grensene de befinner seg innenfor, har de lett for å bli betegnet som terrorister. Vi ser dette om og om igjen med geriljagruppen PKK i sørøst-Tyrkia. Både USA, NATO og EU har listet opp PKK som en terroristorganisasjon. Men er de virkelig det?

I følge forsvarsdepartementet i USA defineres terrorisme som; ”Den kalkulerte bruken av ulovlig vold til å innprente frykt, tilsiktet til å tvinge eller til å skremme myndigheter eller samfunn i forfølgelse av målene som er vanligvis politisk, religiøs, eller ideologisk”. Men de eneste gangene USA velger om de enten skal bruke begrepet frihetsforkjemper eller terrorist, er de gangene de vet utfallet vil gagne dem selv og deres allierte best.

La oss nå se litt nærmere på PKK. Som sagt har de blitt listet opp som en internasjonal terroristorganisasjon. Men, når vi ser på PJAK (både PKK og PJAK er medlemmer i Kurdistans Demokratiske Konføderasjon) og alliansen mellom de to geriljaorganisasjonene, kan jeg ikke tro hvorfor de ikke befinner seg på den samme listen som PKK. Kan det være fordi PKK kjemper for uavhengighet i Tyrkia, mens PJAK kjemper for deres uavhengighet i Iran?

Tyrkia og USA har vært allierte lenge, på den andre siden er Iran i stadig konflikt med USA på grunn av motstridende interesser. USA vil derfor støtte PJAK, fordi de vil dra nytte av en utenforstående organisasjon som skaper interne problemer i Iran. I november 2006 uttalte journalist Seymour Hersh i The New Yorker at USAs forsvar gir PJAK utstyr, opplæring og informasjon om mål i Iran. For selv om PJAK drepte 24 medlemmer av Iransk sikkerhetskrefter 3. april 2006, eller som det ble hevdet av Cihan Nyhets Byrå at over 120 medlemmer av Iransk sikkerhetskrefter ble drept av PJAK i løpet av 2005-2006, hører vi ikke om det på nyhetene. Og dette portretterer ikke PJAK som en terroristorganisasjon heller. Men når PKK dreper tyrkiske soldater i slagmarken, er det på nyhetene over hele verden.

Dette tilfellet viser oss at det er en bittersøt linje mellom uttrykket, terrorist, og det at man slåss for uavhengighet eller frihet. Selv om begge organisasjonene er i allianse og kjemper stort sett for den samme saken, er deres internasjonale status delt på grunn av de landene de kjemper mot.

Skrevet av Dilan Karakuyu (Jente, opprinnelig fra Tyrkia)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar