torsdag 19. mars 2009

Stans den humanitære katastrofen på Sri Lanka -- SU's uttalelse om krigen

Kort tid etter at det ble våpenhvile på Gazastripen, finner nå en ny human katastrofe sted i Asia. Etter en langvarig borgerkrig og en opptrapping av krigføringen de to siste årene har regjeringa i Sri Lanka nå startet en intens bombing av de tamilsk-kontollerte områdene.

Krigshandlingene i nordlige Sri Lanka rammer hundretusener av sivile. Sykehus bombes, klasevåpen blir tatt i bruk, og regjeringsstyrkene nekter journalister adgang slik at omverdenen ikke får uavhengige rapporter om hva som skjer med de hundretusener av sivile i krigsområdet. Journalister som velger å være kritiske til regjeringa blir stemplet som terrorister. De humanitære organisasjonene blir kastet ut av regjeringa, og den tamilske befolkningen har ikke tilgang på den hjelpen de trenger. Allerede er flere drept her enn under Gaza-bombingen. Dette er overgrep som må møtes med sterke reaksjoner fra omverdenen.

SU krever at den norske regjeringen setter inn et sterkest mulig press overfor Sri Lankas regjering. Det er åpenbart at det er regjeringa på Sri Lanka som nå er den drivende parten i krigshandlingene, og derfor er det nødvendig med svært tydelige og offisielle signaler fra Norge overfor regjeringen på Sri Lanka om at den må stoppe krigshandlingene øyeblikkelig. Det er forutsetningen for våpenhvile og starten for en politisk prosess som kan omfatte begge parter. Det er god grunn til å frykte diskriminering og undertrykkelse av tamiler på Sri Lanka hvis ikke regjeringa presses sterkere til å behandle dem som fullverdige innbyggere av Sri Lanka.

Regjeringa må snarest ta denne saken opp i FN, med krav om full tilgang for humanitær hjelp i det området som er rammet og en øyeblikkelig slutt på krigshandlingene i området. FN bør jobbe opp mot Sri Lankas myndigheter for en politisk løsning på konflikten.

Sri Lankas regjering må også settes under økonomisk press. Økonomisk bistand tilsvarer en stor del av statsbudsjettet på Sri Lanka, samtidig som regjeringen har rustet opp militærapparatet kraftig. Norge må si i fra at den norske bistanden på 250 millioner kroner fryses hvis de fortsetter krigen og at Norge i stedet vil bruke av disse pengene til hjelp for krigsofrene og gjenreising i de tamilske områdene.

Norge må si klart i fra om at vi støtter tamilenes rettmessige krav om selvbestemmelse, og ikke la regjeringa på Sri Lanka tro at de kan løse den politiske og sosiale konflikten med våpenmakt.

Kilde:
Ebba Boye, Internasjonal leder i Sosialistisk Ungdom

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar