mandag 9. mars 2009

Åpent brev til Erik Solheim. Hvem har gitt ham retten til å si......

Kjære Erik Solheim,
Jeg ønsker å meddele en del synspunkter om Norges rolle som tilrettelegger og din tidligere rolle som spesialutsending til Sri Lanka.

Hva førte til den nåværende situasjonen i Sri Lanka?

LTTE nedkjempet det Srilankiske militæret i 2001 og erklærte ensidig våpenhvile mens de var i en militært sterk posisjon. Dette er noe de fleste erkjenner. Hva kan være grunnen til at LTTE som var sterkere militært enn den Srilankiske regjeringen på dette tidspunktet erklærte ensidig våpenhvile?
Jeg tror LTTE valgte denne veien for å oppnå en fredelig løsning via en nøytral tredjeparts deltagelse fordi de ikke ønsket krig og tap av flere menneskeliv.

LTTE valgte Norge som tredjepart pga Norges nøytralitet i denne konflikten. I begynnelsen var Norge nøytralt også. Våpenhvileavtalen ble skrevet med Norges sterke engasjement, og dette er en historisk avtale blant dagens konflikter. Men hvilke problemer oppsto under implementering av avtalen?

I følge avtalen så skulle
• Den srilankiske hæren forlate offentlige bygninger, skoler og templer i de tamilske områdene. Ble dette oppfylt?
• A9, hovedveien som brukes til transport av forsyninger til folket i nord/øst åpnes. Ble dette oppfylt?
• Den økonomiske blokaden heves. Ble dette oppfylt?
• Avvæpne paramilitære som opererte mot sivilbefolkningen. Ble dette oppfylt?

Mange slike krav som skulle gjøre livet enklere for sivilbefolkningen bel ikke oppfylt. Hva har din innsats vært for å få dette gjennomført?

Hvorfor ble ikke SHIRAN prosjektet som skulle forbedre tamilenes økonomiske tilværelse iverksatt? Hva har du gjort for å få til dette?

Det tamilske folket ble truffet av en av århundres største naturkatastrofer i 2004 (tsunamien). Begge parter ble da enige om å danne PTOMS og hjelpe folket med å komme på fote igjen. Hvorfor ble ikke dette iverksatt? Hva/hvem er grunnen til dette? Hvorfor har du ikke gjort noe for å få dette til?
På grunn av dette mistet det tamilske folket, som allerede har lidd av krigens mange års ødeleggelser, støtten fra det internasjonale samfunnet.

LTTE la fram et forslag som første fase i den politiske fredsløsning som ble kalt ISGA (intern selvstyre). Det internasjonale samfunnet tok i mot dette forslaget som positivt og fredsskapende. Hva ble det av denne ISGA? Hvorfor ble ikke dette iverksatt?

Det finnes mange flere lignende spørsmål. Kan du svare på disse spørsmålene?

Du har alltid sagt at denne konflikten må løses med forhandliger og samtaler. Du var en av grunnleggerne av den historiske avtalen fra 2001. Men du greide ikke å medvirke til at denne avtalen fungerte. Hva er grunnen til at denne avtalen feilet? Er det mangler ved deres diplomati, eller er det manglende vilje til å skape fred med forhandliger?

Jeg husker veldig godt at i 2005, da LTTE rykket frem fra sine posisjoner i Mothur, ga du en fordømmelse av denne handlingen og ba partene forholde seg til grensene sine etter avtalen. LTTE respekterte avtalen og trakk seg tilbake til sine posisjoner.
Etter dette har den srilankiske hæren overtrådt grensene og erobret store deler av de tamilske områdene. Og senere trakk den srilankiske regjeringa seg gjensidig ut av selve våpenhvileavtalen. Og du har vært taus under disse alvorlige bruddene. Hvorfor? Er det ikke dette som er utgangspunkt for dagens ødeleggelse og tap av flere tusen uskyldige menneskeliv?

Jeg husker godt at du alltid nevnte på de fredssamtalene som har vært i forkjellige steder at flere hundre liv har blitt spart i denne perioden. Men grunnen til at tusenvis av folk blir bevisst massakrert av den srilankiske regjeringen må jo være at våpenhvileavtalen ikke ble iverksatt skikkelig. Hvem har skylden i dette?

Når den srilankiske regjeringen gikk ut av denne våpenhvileavtalen og startet en stor offensiv mot tamiler, hvorfor uttalte du deg ikke om sannheten til det internasjonale samfunnet? Er det ikke plikten til en tilrettelegger å gjøre dette?

Norge har alltid hatt et godt rykte som en fredsskapende nasjon. Men nå tror jeg at Norge har fått en ripe i lakken. Kan det være på grunn av feilslått diplomati? Eller kan det være på grunn av du tok parti med den undertrykkende makten?

Verden, tamiler og tilogmed nordmenn følger dette ganske nøye. I fremtiden vil også nordmenn lete etter svar på de spørsmålene som jeg stiller her.

Rettferdighet, ærlighet og medmenneskelighet er viktige verdier for mennesker. Heldigvis så lever de fleste menneskene i verden etter disse grunnleggende verdiene. Det er grunnen til at verden fortsatt fungerer.
Tamilene fører en frihetskamp, og vi har ofret ca 24.000 frihetskjempere så langt og over 100.000 sivile. Du vet at man ikke kan skille tamilene og LTTE. Jeg ber deg om å se 35 år tilbake i vår frihetskamp. Frigjøringstigerne falt ikke ned fra himmelen. De er en del av det tamilske folket, og vi kan derfor ikke skille mellom frigjøringstigerne og det tamilske folket. Du vet også at de fleste som er i Vanni regionen i dag har flyktet fra Jaffna, Mannar, Vavunia og Trinko områdene pga den srilankiske offensiven. Hvis de følte seg tryggere i regjeringskontrollerte områder ville de ikke flyttet fra disse stedene. De har flyktet til LTTE kontrollerte områder flere ganger. Hvorfor har de valgt LTTE framfor den srilankiske regjeringen/hæren?

Jeg husker godt at en tidligere tamilsk leder Kiddu i 1989 svarte til pressen på spørsmål om at tamilene er i mindretall og de kan lett knuses. Da svarte han at den eneste måten å nedkjempe tamilene var å bruke atomvåpen mot dem. Og at hvis dette var akseptert så ville USA også ha brukt atomvåpen mot Vietnam.

Den siste tiden har du sagt at LTTE bør legge ned våpnene. Dette fører til en del større spørsmål blant folk og sinne og frustrasjon blant tamilene. Når en tilrettelegger som har vært engasjert i denne konflikten i snart 10 år kommer med en slik overraskende uttalelse, fører det til stort tvil hos folk.

Nå har vi mange ubesvarte spørsmål, og det foregår omfattende folkemord og menneskerettighetsbrudd. I tillegg har vi en stat som bruker mat, vann og medisiner som våpen for å knekke tamilenes rettigheter. Har du ikke gjort noe for å hindre denne katastrofen? Hvem har gitt deg retten til å si at LTTE bør legge ned våpnene? Er det tamilske folket eller det norske folket?


Mvh
Piraba Kugathasan
Informatikkstudent ved universitetet i Oslo

Brevet kom på trykk i aftenbladet, trykk her


http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=552134
http://www.tv2nyhetene.no/ntb_utenriks/article2671081.ece

3 kommentarer:

  1. Hallo! LTTE har brukt våpen hvile for å bygge opp sine våpen lagret i følge Srilankiske myndighten. Hvor mange ganger har dere hatt våpen hvile med myndighten på Srilanka. LTTE ønsker våpenhvile nå også? Hvorfor skal dere ha en hvile. Betyr ikke hvile at dere skal tar en pause og fortsette med krigen igjen hvis dere ikke får som det dere ønsker? Nå har dere tatt hvile i sulte streik i oslo inntil 2 dager...

    SvarSlett
  2. LTTE må ikke glemme alt Solheim, hadde gjort og gjør for dere. Erik Solheim kan ikke løse deres konflikt. Solheim ordnet slik at dere to parter skulle snakke sammen og finne en løsning. Klarte dere å finne en løsning? Er det Solheims sin feil hvis dere ikke klarte å finne en løsning.

    SvarSlett
  3. Hadde dere hørt på Solheim og lagt ned våpen, ville dere ha fått litt respekt og flere sivile liv fra Vanni spart. Hva skjer nå, Srilankiske hæren har tatt meste av deres våpen og daglig dør flere hundre uskyldige tamiler. Tror dere fortsatt at dere skulle vinne over ved hjelp av våpen, så kan dere beholde den.

    SvarSlett