onsdag 17. juni 2009

PRIOs troverdighet om Sri Lanka

fug

SRI LANKA: Under tittelen «Norges svekkede troverdighet» går professor og forsker ved fredsforskningsinstituttet PRIO, Indra de Soysa og student Annicken Gaski 5. juni til angrep på Norges rolle i Sri Lanka-konflikten. I hovedsak er deres argumentasjon bygget på et oppgulp av det sittende srilankiske regimets retorikk: Konflikten på Sri Lanka er ikke en konflikt mellom folkegrupper, men en kamp mellom en legitim stat og en terrorgruppe; regjeringsstyrkenes innsats var ikke en militæroffensiv mot tamilske områder, men en aksjon for å frigjøre den tamilske befolkningen som ble holdt som gisler av Tamiltigrene osv.

AT INDRA DE SOYSA reproduserer disse argumentene er ikke overraskende. Det viser bare hvor dypt den singalesiske sjåvinismen nå sitter, selv blant presumptivt opplyste mennesker. Kanskje antyder det også noe om de muligheter som nå åpner seg for dem som velger å hylle seierherrene? At PRIO som et av de viktigste kunnskapsmiljøene for interne konflikter, nasjonalt og internasjonalt, velger å la De Soysa være sin stemme i Sri Lankakonflikten, må derimot betegnes som oppsiktsvekkende. Mens diplomater, akademikere og det bekymrede publikum for øvrig nå fortviler over sin manglende evne til å gripe inn mot de krigsforbrytelser og massive menneskerettighetsbrudd som Sri Lankas regjering står bak, stiller PRIO seg gjennom De Soysa på overgripernes side.

HVA SLAGS regjering er det som anklager en frigjøringsbevegelse for å tvangsverve tenåringer for deretter å bombe både dem og deres familier til tilintetgjørelse? Hva slags «frigjøring» av den tamilske sivilbefolkningen er det å holde den innesperret bak piggtråd, nekte den tilstrekkelig mat og legetilsyn, nekte humanitære organisasjoner og presse fri adgang, gi paramilitære fritt leide til å jakte på motstandere – og etter hva ryktene sier, la regjeringssoldater systematisk kidnappe unge kvinner? Sri Lankas regjering er nå i ferd med å bevise Tamiltigrenes tidligere påstand: Væpnet motstand er eneste alternativ til utslettelse.

JEG HAR BARE ett spørsmål: Er De Soysas argumenter representative for PRIOs forståelse av situasjonen på Sri Lanka?

Kilde: http://www.dagbladet.no/tekstarkiv/pdf.php?pa=A&d=2009-06-16&p=58&read=1

1 kommentar: