fredag 8. mai 2009

Avstemning blant norsktamiler søndag 10.mai 2009

Valg

Norges første flerkulturelle avis Utrop har tatt initiativ til en historisk avstemning for å måle på en demokratisk måte hvor mange tamiltalende i Norge som ønsker at det opprettes en egen tamilstat på øya Sri Lanka. Konflikten på i landet har pågått i snart 30 år, og situasjonen i dag er svært tilspisset. Regjeringen på Sri Lanka er nær en militær seier, og i denne situasjonen er det svært relevant å dokumentere hva tamiler i Norge egentlig mener om egen stat. Mange flyktninger i Norge kommer fra land hvor det er krig og hvor det er vanskelig å gjennomføre demokratiske valg. Hvis dette eksperimentet lykkes vil dette bane vei for andre grupper bor i et demokratisk land som Norge å få fram deres reelle valg.

Hvordan gjennomføres avstemming?
I samarbeid med lokale tamilske organisasjoner er det opprettet valglokaler i Oslo, Trondheim, Stavanger, Bergen og Ålesund hvor tamiler kan gi sin stemme. Det er ventet at ca 6 -8 000 tamiler deltar på avstemmingen. Det første gang en folkegruppe i diaspora gjennomfører en avstemming på denne skala. Valget gjennomføres av uavhengige valgledere, valgfunksjonærer og observatører som står ansvarlig for å tilsyn og gjennomføring av avstemmingen. Ingen av disse er tamiltalende. Valgprosedyrer kan du lese her.

Innhold i valgkortet:
Jeg uttrykker min vilje til opprettelse av uavhengig og suveren stat, Tamil Eelam, bestående av nord- og øst territoriet på øya Sri Lanka, på basis av at tamiler på øya Sri Lanka utgjør en særskilt nasjon, har en tradisjonell hjemland og har rett til selvbestemmelse:
[  ] Ja       [  ] Nei

Hvem kan stemme?
Den som skal stemme må bo i Norge, ha fylt 18 år eller fylle 18 år i løpet av 2009, det vil si alle som er født i 1991 eller før. I tillegg må de oppfylle ett av følgende kriterier:
a. Født i Sri Lanka og har tamil som morsmål
b. Har en ektefelle som er født i Sri Lanka og har tamil som morsmål
c. Barn av forelder eller foreldre som er født i Sri Lanka og har tamil som morsmål

Det må vises pass eller på annen måte dokumenteres at vedkommendes fødeland er Sri Lanka. Den som er født i Norge må dokumentere foreldre(nes) opprinnelse ovenfor valgfunksjonær eller valgobservatør. Dette kan bekreftes ved at vedkommende dokumenterer tamilkunnskap ovenfor valgobservatør eller ved å vise kopi av foreldres pass.

Hvor og når:
Avstemmingen skjer søndag 10. mai 2009.

Oslo:
Grorud Samfunnshus, Gårdsveien 6
Stovner videregåendeskole, Karl Fossum veien 25
Bryn barneskole, Teisen veien 40
Tid: 11:00 - 19:00

Bergen:
Rådhus
Tid: 12:00 - 16:00

Stavanger:
Lura Bydelhus
Tid: 12:00 - 16:00

Trondheim:
Hoeggen skole
Tid: 12:00 - 16:00

Ålesund:
Tid: 12:00 - 16:00

Hvorfor arrangerer Utrop denne avstemningen?
Det er naturlig for en avis som Utrop å ta opp tema knyttet til våre lesere. Vi vet at saker knyttet til tamilene i Norge og Sri Lanka er dagsaktuell, og dette er en kreativ måte for Utrop å lage god journalistikk om en vanskelig tema. Vi har tatt initiativ til en avstemning for å finne ut hvor mange tamiltalende i Norge som ønsker en uavhengighet og suveren stat på Sri Lanka.

Hvorfor ta utgangspunkt i Vaddukkoaddai-erklæringen?
Denne erklæringen fra 1976 ble til før den væpnede konflikten startet. Vi ønsket å gjøre en avstemning for å måle tamilenes ønske. Derfor er det viktig å gå lenger bak i historien og ta for oss Vaddukkoaddai-erklæringen hvor krav om selvstendighet for tamiler legges fram. Og nå når vi spør tamilene i Norge om de ønsker uavhengighet viser vi til fundamentet som er lagt her.

Uttalelsen som skal avstemmes tar utgangspunkt i Vakkdukkoaddai-resolusjonen fra 1976 som fikk majoriteten av stemmene til tamiler i 1977. Etter å ha hatt flere møter med tamilske organisasjoner har vi kommet fram til å ta utgangspunkt i denne.

Hvorfor akkurat nå?
Det er nå en slik avstemming vil ha noe for seg. Grunnen til dette er at Tamiltigrene (LTTE) som hevder å kjempe på vegne av tamiler er kraftig svekket. Det er også en tendens til å anta at krav om selvbestemmelse stammer bare fra Tigrene, og at hvis LTTE forsvinner så forsvinner også tamilenes ønske om selvbestemmelse. Og dette skal vi finne ut om stemmer ved hjelp av avstemmingen. Som en avis er det relevant for oss å få fram hva tamiler som folkegruppe egentlig ønsker.

Mer info:
Majoran Vivekananthan
Ans. Redaktør i Utrop
majoran@utrop.no
95 158 758

Oppfordret derfor alle norsktamilere til å delta i dette valget, og gi uttrykk for deres standpunkt!

Gjør din plikt, krev din rett!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar