torsdag 29. januar 2009

Sivile lidelser ved bruk av klasebomber

Alle har sikkert fått med seg at Sri lankiske hæren bruker klasebomber når de bomber LTTE kontrolerte områder. For det meste er det sivile som blir rammet av dette.
Her vil jeg kaste litt lys over hva klasebombe er, hvorfor er det forbud mot å produsere, lagre og bruke klasebombe? og hvorfor blir sivile lett ofrer for klasebomber?

En klasebombe er en metallbeholder som droppes fra fly. I en forhåndsinnstilt høyde eller etter en satt tidsforsinkelse åpner beholderen seg og slipper ut dusinvis eller hundrevis av småbomber i lufta. Disse småbombene faller så mot jorden, noen ganger ved hjelp av fallskjermer, der meningen er at de skal eksplodere ved sammenstøtet. Dessverre er det en betydelig andel av småbombene som ikke eksploderer ved sammenstøtet, de blir liggende og kan lett detoneres.
Video av en klasebombe eksplosjon

Sammen med granater, raketter osv blir klasebomber ofte liggende som eksplosive krigsetterlatenskaper som rammer sivile i lang tid etter at krigføringen er over.
Av alle typer eksplosive krigsetterlatenskaper utgjør klasebomber den største trusselen. Klasebomber forårsaker større skader blant sivile og flere døde enn andre ueksploderte krigsetterlatenskaper. Klasebomber er et unøyaktig våpen i den forstand at de er vanskelig å målrette. Klase-småbomber har en tendens til å drive vekk fra det intenderte målområdet.

Desember 2008 signerte over 100 land sammen med Norge avtalen om å forby klasevåpen(se videoen fra tv2 nyhetene under) .
TV2 (Video): http://webtv.tv2.no/webtv/?progId=277818&treeId=777
VG: http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=548951

Til og med Afghanistan, som først ikke ville skrive under, skrev under traktaten.
Men Sri Lankisk regjering skrev ikke under.Bare fire dager før 107 land samlet seg om forbudet, brukte Sri Lankas regjering klasebomber mot sine landsmenn.

Her en video(med bakgrunnskomentar på norsk) fra Vanni forrige uke som viser sivile lidelser forsaket av klasebomber fra Sri lankiske hæren.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar